duminică, 1 mai 2011

Creaturi Mitologice

                                                                Phoenix 
Pasărea Phoenix  este o pasăre mitică, care posedă proprietatea de autoincendiere periodică şi regenerarea din propria cenuşă. Este considerată a fi o pasăre oraculară.

  Aspectul este asemanator cu cel al unui vultur, insa penajul este mult mai colorat, nuantele predominante fiind cele de rosu si oranj, in unele legende fiind infatisata ca o pasare cu penele de aur.

Aspectul este asemanator cu cel al unui vultur, insa penajul este mult mai colorat, nuantele predominante fiind cele de rosu si oranj, in unele legende fiind infatisata ca o pasare cu penele de aur.

Este considerata un simbol al intelepciunii si al cunoasterii, spunandu-se adesea ca si-ar oferi o parte din cunostiinte celor merituosi, impreuna cu darurile sanatatii.
 


                                                                  Dragonii
  Dragonii sunt creaturi mitologice descrise cel mai adesea ca fiind serpi sau soparle mari (uneori avand aripi) ce aveau abilitati magice. Dragonii se intalnesc in numeroase mituri si legende: in China reprezinta un simbol al vietii, in Japonia pazitori ai sabiilor iar in Europa sunt prezentati ca fiind incarnari ale raului.

Cuvantul "dragon" inseamna "reptila a mortii".


 Dragonii sunt asociati cu norii si se crede ca ar putea aduce ploaia. Faptul ca scuipa foc pare a fi o reminiscenta a fulgerelor. Unii credeau ca dragonii buni protejau oamenii de spiritele rele. Uneori erau asociati cu fertilitatea, puterea si viteza.
Puterile distructive ale dragonilor deriva din scuipatul focului care poate devasta tari intregi. Chiar si ochii dragonilor avea aceasta proprietate a focului, uneori se crede ca reflecta comorile pe care le pazeau.



                                                                    Ciclopii 

Ciclopii   au fost în mitologia greacă fiinţe fabuloase, reprezentate ca nişte uriaşi cu un singur ochi în frunte. Ciclopii sunt asemanatori cu oamenii dar difera prin marimile gigantice.                                                       

Au rezultat din uniunea dintre Gaea (Mama Natura) si Uranus (Cerul).
Ciclopii au fost primii fierari. Se crede ca vulcanii sunt rezultatul muncii lor.

Ei erau de mai multe categorii:
Ciclopi uranieni (Arges, Brontes şi Steropes), născuţi din Uranus şi Gaia
Ciclopi păstori (populau coastele Siciliei)
Ciclopi făurari, ajutoarele lui Hephaistos; aceştia lucrau în muntele Aetna, alături de zeul făurar, arme pentru oameni şi pentru zei.

Cronus i-a inchis pe ciclopi in Tartarus. Ei au fost eliberati de Zeus si au luptat alaturi de el impotriva titanilor. Ca rasplata, ciclopii i-au oferit lui Zeus armele: fulger si tunet. Ei au ramas muncitorii sai lucrand pe muntele Olimp.
Polyphemus (fiul lui Poseidon) este cel mai cunoscut ciclop.



                                                                     Berserker 

 Berserker-ii   erau un grup de luptatori si erau cunoscuti datorita faptului ca, desi erau umani, in timpul unei lupte intrau intr-un fel de transa, devenind incontrolabili, luand forma de lupi, ursi si tauri.

   

 Sunt caracterzizati de ochii foarte rosii, forta bruta incredibila si rezistenta in lupte, fiind adesea folositi de regii scandinavi ca parte din armata sau garde de corp ale familiei regale.










                                                                        Vampiri 

 Probabil cele mai cunoscute creaturi ale epocii in care traim sunt , vampirii. Ei subzista prin hranirea in special cu sange de la creaturii vii,indiferent daca sunt strigoi sau persoane in viata.
                
    
  Sunt raportati ca fiind fiinte intunecate, cu pielea de culoare inchisa si ochi patrunzatori, desi fictiunea moderna a inceput odata cu secolul 19 sa-i infatiseze ca avand o piele foarte palida si cu un aspect rigid.
In trecut, superstitiile din Europa legate de vampiri au condus la o isterie in masa, foarte multi oameni fiind acuzati ca ar practica vampirismul. 








                                                                
                                                                  Varcolaci

 Vârcolacul este  o fiinţă fabuloasă , un demon care mănâncă Soarele şi Luna, generând în acest fel fazele Lunii şi eclipsele. Multiplele reprezentări ale acestei creaturi, de la animale reale (lupi,câini), la cele fantastice (zmei, balauri) au condus la un mister asupra formei demonului. Vârcolacul este reprezentarea răului care disturbă ordinea firească a lumii, iar orice abatere de la ordinea stabilită de comunitate poate genera un vârcolac. 

   

 Astfel, vârcolacii, ca şi strigoii  pot proveni din foarte multe surse, cum ar fi: copii nebotezaţi, născuţii cu anomalii, oameni care şi-au ucis un frate sau o soră, sau chiar o acţiune contrară unei tradiţii poate genera un vârcolac. Omul-vârcolac se va transforma în timpul unei eclipse, iar de cele mai multe ori, sufletul său este cel care va urca în cer şi va mânca Soarele sau Luna. Dacă legătura sufletului cu trupul este întreruptă în timpul transformării, sufletul este pierdut pe vecie.





                                                                    Grifon 


Grifonul este infatisat ca fiind o creatura maiestuoasa de dimensiuni mari, cu corp de leu, cap de vultur si aripi de vultur. Aspectul este unul simbolic si denota maretie, nobilitate, libertate si intelepciune.

  Conform legendelor, grifonul era un gardian, cel mai adesea folosit la apararea obiectelor de mare valoare ale nobililor, si ghearele sale aveau propietati medicinale iar penele sale puteau readuce simtul vazului oamenilor orbi.

In epoca medievala apar scrieri conform carora in crestinism grifonul era simbolul lui Iisus, care era asemeni creaturii atat uman cat si zeu si in anumite biserici se mai pot gasi sculpturi cu aceste fiinte nobile.

  


 


     
                                                                  Centaurii 

Centaurii sunt creaturi ce apar in mitologia greaca si sunt cunoscuti pentru aspectul lor dual - trunchi uman unit cu trunchiul si membrele unui cal.



  Desi in mitologia greaca erau simboluri ale haosului si ale pasiunilor nestavilite, centaurii au devenit in epoca moderna un simbol al intelepciunii si nobilitatii si li s-au atribuit abilitati de prezicere a viitorului, vindecare si cunostiinte de astronomie 









                                                                         Hidra 

Hidra este dragonul pe care Perseus l-a omorat cu ajutorul capului Meduzei. La inceput avea trei capete, insa daca unul i se taia, cresteau alte doua in schimb. 

 Greu de invins si astazi, iar imaginea groteasca ar fi destul de greu de privit si astazi.


 







                                                                      Cerberus

Cerberus este gardianul portilor iadului si tine departe sufletele care vor sa iasa. 

 
Daca un suflet v-a vrea sa evadeze i-as spune sa se mai gandesti o data, deoarece Cerberus are trei capete si gheare foarte mari. 
 Este  animalul de companie al lui Hades.
                                               






                                                                           Medusa
 
 In mitologia greaca, Medusa era o gorgona si fica lui Phorcys si al lui Ceto(fiica lui Geea si a lui Pontus), zei ai marii, fiind infatisata ca o femeie frumoasa cu serpi in loc de par care isi atragea victimele, in special barbatii, si le impietrea cand acestia realizau contact vizual.

 
Numele sau semnifica "gardian", "protector" si conform mitologiei clasice, aspectul sau se datoreaza zeitei Atena, in templul careia slujea ca preoteasa. Zeita virgina a transformat-o pe Medusa, furioasa dupa ce aceasta si-a pierdut virginitatea pe care i-a impus-o Atena.








                                                                         Sirene

     Sirena este o fiinţă fabuloasă, din mitologia greacă, cu aspect de femeie,  cu coadă de peşte, care, prin cântecele ei, ademenea pe corăbieri în locuri primejdioase, unde aceştia îşi găseau moartea.



Prima menţiune documentară privind existenţa unor fiinţe jumătate peşte jumătate om, numite sirene, este în Odiseea lui Homer. Sirenele erau de obicei trei la număr, jumătate femei, jumătate păsări (sau peşti). Aveau voci minunate şi prin cântecul lor, atrăgeau marinarii, care, pentru a le auzi cât mai de-aproape, ajungeau să-şi sfărâme corăbiile de stânci. Ulise ar fi păţit la fel, dar, povăţuit de vrăjitoarea Circe, s-a legat de catargul corăbiei, iar tovarăşii lui şi-au astupat urechile cu ceară pentru a nu mai auzi cântecul sirenelor.
                         




                                                                          Pegasus
     
 Unicornul este cunoscut si sub numele de inorog sau licorna si este reprezentat de un cal alb cu un corn in frunte, in jurul caruia legendele si basmele au invelit o serie de proprietati miraculoase.


 Conform folclorului, cornul unei astfel de fapturi avea abilitatea de a vindeca bolile si ranile, de a readuce la viata o persoana si de a deveni invizibil.

Unicornul este considerat un simbol al puritatii si al libertatii si, conform legendelor, oamenii au decimat aceste fiinte pentru a intra in posesia cornului lor cu proprietati magice.



































  




















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu